За спорта

"Приказното подводно царство... Пътят на възторзите е толкова утъпкан, че всяка дума сякаш нанася рана в мълчаливото свещенодействие на морето. Иска ни се да вярваме, че всеки е примамен, изкушен, заразен - не, че той е вече пленник на легендарния подводен свят. Ако не с поглед от морската повърхност, то поне от екрана на киното и телевизията.

Гмуркането е чистия първичен спорт, който поднася пълното познание и наслада от морето. Да тръгнат към неизвестното се пристрашиха людете от най-дълбока древност. Нима има основания същото да не повтори и съвременния човек?

Нашият организъм е приспособен само за кратковременен престой под вода и в това се заключва привидната беда на гмуркането. Затрупан от научно-техническа информация, модерният човек на планетата е склонен да прояви прибързано пренебрежение към гмуркаческия спорт. Струва му се по-примамлива перспективата на дихателния апарат. Другояче изразено, като че ли аквалангът е господарят, а шнорхелът - прислужникът на подводния спорт. Наистина леководолазът разполага с време, при него големите дълбочини не са непревземаеми, пък и когато става дума за удоволствие, никой не се отказва от неговата продължителност..."

"Леководолазът е завоевателят. Зад неговите спомагащи устройства стои океанологът, геологът, археологът, строителят, войникът... Той олицетворява настъплението на човечеството към неизчерпаемите тайни и ресурси на планетата океан.

Гмуркачът е поетът. Той се докосва плахо и нежно. Липсва му време и възможност да разгърне широко повествование за морето, но опиянението му е толкова експресивно, че той ще изпее най-живите песни за него.

Леководолазът е символ на техническия напредък. Той атакува дълбините със сложна екипировка, рожба на човешкия гений. Програмата му на действие е подчинена на стриктни предписания и манипулации, така че пътешествието му може да се оприличи на движение с модерно превозно средство.

Екскурзията на гмуркача е със собствени сили, той пътува "пешком". В замяна на това общуването му с природата е непосредствено, умората му носи сладостта на полския труд и той постига пълно разтоварване от неврозите на цивилизацията.

Нека спрем до тук. Гмуркането бе самото зараждане на подводния спорт. Но то е и настояще и още повече - бъдеще! Този спорт осигурява на поколенията много от необходимите им неща, но най - вече здраве и хармонично развитие."

"Мълчаливия спорт"
Димитър Минев